Menu
Genel

DÜNYA İNSANLARI MUTLU MU? ARAŞTIRILDI!

DÜNYA İNSANLARI MUTLU MU? ARAŞTIRILDI!


Bu hafta hem konusu hem de sonucu ilgimi çeken bir araştırmayı köşeme taşımak istedim. BAREM ve GIA’nın yaptığı “Global Mutluluk Araştırması”ndan bahsediyorum. Bunu kafamda çoğu kez düşünmüşümdür,Dünya insanlarının çoğunluğu mutlu mu yoksa mutsuz mu diye. Benim gibi çok merak eden olacak ki bu önemli bir araştırma konusu olmuş. 45 ülkede 42bin kişiye sorulmuş “Mutlu musunuz?” Diye. Sonuç benim tahminimden farklı çıkmış. Pandemiye rağmen dünya nüfusunun yarıdan fazlası mutlu veya çok mutlu. Türkiye’de ise durum pek kötü olmasa da mutlular nüfusun %42 sini oluşturuyor. Gelin detayları beraber inceleyelim.

Mutluluk cinsiyet ayırt etmemiş.

Araştırma sonuçlarından biri kadın ve erkeklerin eşit oranda mutlu olduğu. Dünyada 18-34 yaş grubu en mutlu kesim. Mutluluk yaş ilerledikçe azalıyor ankete göre… Bu sonuç beni biraz üzdü. Maddi olarak bakarsak ise sürpriz olmayacaktır ki gelir grubu yüksek kesimin yarısından fazlası mutlu geliri düşük grupta ise yine oran kötü değil fakat mutlu insanlar %50’den az. Sonuçlarda hoşuma giden bir başka analiz,mutluluğun eğitim seviyesi ile artması. Yüksek eğitimli kişiler arasında mutluluk oranı %60 ları geçiyor,eğitim seviyesinin azalması ile beraber mutluluk yüzdesi de düşmeye başlıyor. Bu sonucu olabildiğince çevremize yaysak iyi olur. Peki dünyanın en mutlu ülkelerini öğrenmek ister misiniz? Hemen söyleyeyim, dünyanın en mutlu ülkelerinde sıra başında Kolombiya onun hemen arkasında Kazakistan var vallahi kıskandım sizleri. Bir de madalyonun diğer yüzüne dünyanın en mutsuz ülkelerine bakalım, listenin başında Hong Kong ve Gana var onları İtalya takip ediyor. İtalyan insanını hep mutlu sanırdım. İtalya neden mutsuzsun? Pandemiyi çok ağır geçirdiklerinden ötürü diye düşünüyorum.

Türkiye mutlu mu?

Aslında ülkenin vatandaşı olarak gündem her zaman dramatik olduğu için mutsuz bir ülkeymişiz gibi düşünüyorum fakat işin gerçeği %50’ye yakını ülkemizin kendini mutlu hissediyormuş,bu güzel bir haber. İnsanın çevresinde olanlar değil kendi hissettiğidir önemli olan demek ki güzel bir kesim kendini mutlu hissediyor. Türkiye’de 10 kişiden 1’i çok mutlu ve üç kişiden biri ise mutlu olduğunu ifade etmiş.Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de mutluluk açısından kadınlar ve erkekler arasında fark görünmüyor. Dünya genelinden farklı olarak yaş arttıkça mutluluk da artıyor. İşte beni sevindiren bir başka sonuç. Türkiye’de gençler mutsuz yaşlılar mutlu demek ki o zaman rahatça yaş alabiliriz herkese mutluluk,sağlık,huzur dolu güzel bir sene diliyorum. Hoş gel bize 2022…

Yorum Yok

    Cevapla