Menu
Akşam Gazetesi Yazılarım / Genel / Mekan

Çengelköy’ü Benimle Keşfedin

121220151958069178818_2.jpg
Uzun süredir işlemek istediğim bir dosyaydı Çengelköy. Çocukluğumun geçtiği sokaklar, hayatımda ilk gittiğim pazar, ilk yediğim midye dolma, ilk tuttuğum balık, bana mahalle-komşuluk kültürünü öğreten birçok ilkimin köyüdür Çengelköy.
Baba tarafımın doğup büyüdüğü arkası ormanlık, bahçe içinde 6 ailenin yaşadığı 2 eve sahibiz Çengelköy’de.
Bizim ailede her doğan kız çocuk için ormana bir meyve ağacı dikilir, benim erik ağacım hâlâ sapasağlam durur. Plaza-rezidans çağında bulunmaz hint kumaşı bu evler. Dev bloklar dikme peşinde olan müteahhitlere hâlâ direniyoruz. Bu köyün gelişimine sene sene tanık oldum. Geçenlerde bir akşamımı eski günlerdeki gibi Çengelköy’de geçirdim ve saatler gece yarısını çoktan geçmesine rağmen hareket, kalabalık dinmek bilmedi. Gördüm ki 24 saat yaşayan bir mahalle olmuş artık burası.
çengelköy-tarihi-çınaraltı-aile-çay-bahçes-3.jpg Tarihi Çınaraltı çay bahçesini duymayan kalmamıştır. Sabaha kadar açık olan mekân, hiç durmadan nargile-çay servisinde. Çengelköy’ün ikonu sayılabilir. Eskiden Ajda Pekkan tam Çınaraltı’nın yanındaki yalıda yaşarmış ve hayranları onu görebilmek için günlerini bu çay bahçesinde geçirirmiş. Biz de köşe büfeden sıcacık lokma tatlılarımızı aldık ve gecenin geç saatlerine kadar çayımızı yudumlayıp muhabbet ettik arkadaşlarımla. İnanın ışıl ışıl köprü manzarası ve deniz ayağınızdayken keyiften ne uyku gelir, ne stres.

MAHALLENİN LEZZET DURAKLARI

Çengelköy salatalığı: Eskiden burada çok sayıda salatalık tarlaları varmış ve sadece Çengelköy’e ait ‘Badem’ adı verilen mini salatalıklar yetişirmiş. Bademler hâlâ köyün favorisi.
cengelkoy-borekcisi-kapak-e29d9ba5c651013f9d13d88559571b75ff0b81b7-0.jpgÇengelköy böreği: Allah’ım yazarken bile ağzımı sulandıran lezzet. Sabah sıraya girip beklemeden ulaşmanız mümkün değil. Çünkü tepsi çıktığı anda bitiyor. O hamurun inceliğinden, kıtır kıtırlığından olsa gerek bu meşhurluk. 30 senelik bir işletme ve diğer şehirlerden bile lezzet severlerin akınına uğruyor. Çocukken en büyük zevklerimizden biri sabahtan böreklerimizi, poğaçalarımızı alıp Çınaraltı’nda kahvaltı yapmaktı.
71752855_hhzYVPqPkbQRZpSal4MnJ5ba5jRZ3th59BBMjBC3Rxs.jpgÇengelköy kokoreçi: Aslında çok eskilere dayanan bir Çengelköy klasiği değil kokoreç benim çocukluğumda yeni yeni açılmaya başlamıştı küçük büfeler ve bir anda köylülerin favorisi oldu ve ünü yayıldı. Özellikle Kokoreççi Mehmet’e şimdilerde Arda Turan gibi ünlü isimler müdavim.
Çengelköy pastaneleri: f4f831836baec11ab1c2bedb3d18dd91.jpgAslında en favorisi Seval Pastanesi. Öyle ki burada yapılan makaronlar dünyaca ünlü makaron markası ‘La Durée’den bile daha lezzetli olduğu söylenir. Limonlusu o kadar çabuk tükeniyor ki pastane talebi karşılayamıyor. Bir de bu pastanelerin vitrinleri görülmeli. İnsanı tatlı krizine sokar.
Çengelköy balıkçıları: Günün her saati sahilde elinde oltayla bekleyen balıkçıları görebilirsiniz. Akşam olunca da hemen bulundukları iskelede kendi masa-sandalyesine getirerek sofralarını kurarlar ve tuttukları balıkları kendin pişir kendin ye usulüyle yerler. Şimdilerde Villa Bosphorus, Del Mare,Rigel gibi lüks ve lezzetin bir arada olduğu balıkçılar sosyetenin önemli isimlerine hizmet veriyor.

27.jpg

Villa Bosphorus Cengelkoy

GÜNÜMÜZDEN ÇENGELKÖY FAVORİLERİM

Çengelköy Sütiş: Abdullah Ağa Yalısı’nı restore ederek denizin dibinde, Boğaz’ın altında şahane konumuyla uzun saatler geçirebileceğiniz mekân. Sütiş deyince kahvaltısı meşhur tabii ama sıra beklemeyi göze almanız lazım. Diğer kafe mönüsündeki kendi denediğim lezzetler gayet başarılıydı.1.jpg
Maia Chocolates: Çikolata ve kahve. Girdiğiniz anda cennete mi düştüm dedirtecek türden butik bir çikolatacı. Salıncaklı oturma alanı ve birbirinden ilginç sunumlar. Fondüler, kuplar, gofretler, çikolatanın 1001 çeşidi…1440185302663.jpg
Sumahan On Water: İstanbul’un en lüks butik otellerinden biri. Deniz kenarında olmasına rağmen birbirinden keyifli bahçeli odalara da sahip. Havanın güzel olduğu zamanlar deniz kenarında yemek yemek harika. Otelin tam yanında bulunan Tapasuma Restoran’a adım attığınız anda kendinizi Barcelona’da hissediyorsunuz. Sıcak ve soğuk hazırlanan tapaslarınızı kışın şömine köşesinde keyifle tadabilirsiniz.
SUMAHAN_NIGHT_HOMEPAGE_NO1.jpg
 
“Çengelköy dosyamı hazırlarken orada yaşayan canım arkadaşım Dilara Türkkan’a ve mekânlarla ilgili beni bilgilendiren Instagram’ın en popüler hesaplarından ‘Bugun Nereye Gitsem’e yardımlarından dolayı çok teşekkür ederim.”

Yorum Yok

    Cevapla