Şu 2020 daha ne kadar fazla ilk yaşatacak bize meraktayım doğrusu. Hayatımızda görmediğimiz,yaşamadığımız tecrübeler ediniyoruz 2020’nin ilk günlerinden beri.Korona’ya,pandemiye,maskelere alıştık lakin hastalığın kendimize uğrama ihtimaline alışamadık. Şayet semptomsuz bir şekildekorona’ya yakalandıysanız hastalığınızı tamamen yoksayabilirsiniz gibi bir algı var insanımızda.Korona testi positive çıkıp bunu sır gibi saklayan çok örnekler var karşımızda ünlü isimlerden bile var.Aslında hafta olduğunu saklama psikolojisi sadece bizde değil tüm Dünya’da görülen bir durummuş. Biraz araştırdım Uplifers’da okuduğum bir makaleye göre meğerse hastalığı saklamanın birçok psikolojik etkeni olabilirmiş. En sık görülen nedenleri gelin inceleyelim.
NEDEN KORONA OLDUĞUMUZU SAKLIYORUZ
Duygusal tepkiler aslında en insani olanlar. İnkar,öfke,panik,üzüntü tüm bu karışık duygular bazen hastalıktan daha ağar gelebilir insana bu nedenle hasta olduğunu kabullenmeme veyoksayma durumu cazipleşir. 2.olarak bana göre en geçerli sebeptir,yargılanma korkusu. Çünkü korona olağanüstü nedenlerin dışında çoğunlukla kişisel tedbirsizlikle yakalanılan bir hastalık. Korona’ya yakalanan kişi için ya maske takmamıştır ya kişisel hijyenine dikkat etmemiştir ya da çok gezip tozmuştur yaftasını yapıştırıyoruz. Bu yargılanmanın altında kalmamak için korona olduğunu reddediyor bazı kişiler. 3.neden ötekileştirilmekten korkmak. Bulaşıcı bir hastalığınız varsa bu bulaş süreç 15 gün dahi dense uzun süreler sizden uzak durmak isteyecek insanlar olacak çevrenizde. Özellikle hastalığı fobi haline getirmiş eşiniz,dostunuz varsa sizinle tüm alakasını kesecek raddeye gelebilir. Bu yanlış tutumlar nedeniyle kimimiz dışlanmamak için hastalığımızı saklıyormuşuz.
MADDİ DURUMLAR HASTALIĞI SAKLAMA NEDENİ
4.neden ise en realist olanı şıklar arasında. Maddi nedenler insanların hastalığını saklamasına neden oluyor. Birçok vatandaşımız evden çalışma veya hastalanınca izin alma lüksüne sahip değil. Hayatını idame ettirmek için1 günlük maaşından bile vazgeçemeyecek durumda olan hayatlar var. Maddi kaygılar öyle ağır basıyor ki asemptomatik veya semptomları ağır bile geçiriyor olsa işçiler uzaklaştırılmamak için hasta olduklarını saklıyor ve bulaşıcılık oranı kat be kat artıyor. Ailelerini geçindirmek zorunda olan hasta işçiler için iş verenlerin devreye girmesi gerekiyor. İşçilerin işlerini kaybetme korkusu yaşamadan karantinaya girilmeleri için iş verenlerin destek olması gerekiyor.
Yazar
caglagursoy
Daha Fazla...
STOCKHOLM’DEN NOTLARIM
26 Eylül 2022YURTDIŞINDA TELEFONSUZ 4 GÜN
1 Ekim 2017ISTANBUL PAZARLARI KIŞA HAZIR
17 Aralık 2017
Önceki Post
EĞLENCE DÜNYASI KIRMIZIYA BOYANDI
Sonraki Post
Yorum Yok