Benim çok severek kullandığım bir aksesuardır nazar boncuğu.Gerek enerjisi gerek şekli ve biçimi iyi hissetirir ama bugüne kadar hiç anlamını araştırmamıştım.Küçük bir araştırma yaptım ve sizede kısa bir özet paylaşmak istedim.
Nazar Boncuğu ile doğal taşların insan üzerindeki etkisini çocukluğumuzdan benimsiyoruz.Doğal taşlar milyonlarca sene uğradıkları dış etkenler sonucu oluşur ve bu süreçte birçok enerji vibrasyonuna maruz kalır.Bu enerjiler insan bedeni ile temas ettiği vakit olumlu etkiler bıraktığına inanılır.Bilimsel her hangi bir ıspatı yok fakat etkisini birebir yaşamış milyonlarca insan bulmanız mümkün.
Biz türkler için etkisine inandığımız taşların başında camdan yapılan Nazar Boncuğu gelir.Nazar Boncuğunun diğer taşlardan farkı diğer taşların oluşumu esnasında üzerinde toplanan enerji,nazar boncuğunda ise rengi ve verilen göz şekli itibariyle bir enerji alanı yaratılır.
İnsan gözü insanın dünyaya açılan penceresi olarak görülür ve iyilikte kötülükte gözden başlar diye inanılır.Bu nedenle göz figürü kötü düşünceleri savan bir imge olarak kabul edilmiştir.Müslüman,musevi hristiyan dinleri yanı sıra Budist ve Hindu toplumlarda bile nazar boncuğu inanışına rastlayabilirsiniz.Nazar boncuğu mavi renk ve camdan ibaret bir boncuk değildir istenilen etki ve enerjiye sahip olması için çeşitli özel işlemlerden geçmesi gerekir.Örneğin mavi boncuk üzerine eritilen sarı renk bu tılsımın olmazsa olmazlarından gelin görünki bunu luzumsuz bulan birçok boncuk üretimcisi mevcut.
En önemli unsur ise boncuğun eritildiği ve şekillendirildiği ocak.Bu ocaklarda nazar boncukları dışında başka hiçbirşey asla üretilemez.Hatta aynı ocak içinde farklı fırınlar dahi olsa boncuğun enerjisini bozmamak için diğer fırınlarda kullanılamaz.Eski zamanlarda bu özel ocakların açılışlarında özel törenler bile düzenlenirmiş.Makinelerde üretilen seri üretim nazar boncukları süs eşyasından başka birşey değildir.
Kolumdaki nazar boncuklu bilekliğimin bir anda kopması,odamda asılı nazar boncuğunun yere düşüp kırılması gibi örnekleri bizzat birebir yaşadım.
Fakat müslüman bazı din adamları ise nazar boncuğu inanışına tamamen karşı hatta o kadar yanlış bir inanış olduğunu düşünüyorlarki nazardan korunmak için takılan boncukların günah olduğunu idda ediyorlar.Allahın taktirindeki kaza,bela vs insanın başına gelecek herhangi bir felaketi engelleyebilecek bir maddeye inanış onlar için ters bir düşünce.
Türk korku sinema filmleri arasında ciddi bir izleyici kitlesine ulaşan ‘DABBE’ filminin yönetmeni Hasan Karacadağ’ın da ilginç açıklamaları oldu.Nazar boncuğunun şeytan işi bir buluş olduğunu idda eden yönetmen bu boncuğu taşıyan herkesinde şeytanla iş birliği yaptığına inanıyormuş.
Her konuda olduğu gibi nazar boncuğu konusunda da farklı farklı inanışlar ve yorumlar var.İnanç kişinin kendisine mahsus bir olgu olduğundan nazar boncuğu konusunda da inanıp inanmak yine kişinin kendisine kalmış.
Nazar Boncuğu nazara karşı korur ya da korumaz ama en güzeli sevdiklerinizin sizin için iyi duaları…Hiçbirinize nazar değmemesi dileğiyle =)
Yorum Yok