Şu 2020’nin felaketlerle geldiği kehanetine inanmaya başlayacağım sanırım. Bu hafta başında ünlü basketçi Kobe Bryant’ın bir helikopter kazasında küçük kızı Gianna ile hayatlarını kaybetmesi tüm Dünya’da büyük bir şok ve üzüntü yarattı. Son haftanın bir başka gündemi ise Google’da en çok aratılan virüs Corona virüsü ile tanıştık. Çin’i etkisi altına alan korona salgını büyük bir hızla Dünya genelinde yayılıyor. Çin’de enfekte olan kişi sayısı 7binleri aşmış durumda ölü sayısı ise son kontrol ettiğimde 180 civarıydı. Aslında bir hayvan hastalığı ve hayvanlar arasında bulaşıcı. Hayvandan insana geçen virüs sayısı çok az ama geçtiği durumlarda öldürücü ve yüksek salgın riski taşıyor. Henüz tam anlamıyla tedavisi bulunamadı. Hastanelere akın eden hastalara doktorlar ancak ateş düşürücü ve ağrı kesici verebiliyormuş. Amerika ve Avrupa ülkelerinde de 5-10 kişi arasında hastalar gözlemlendi şu ana kadar. Çin’den sonra en riskli bölgeler ise Tayland,Tayvan ve Japonya.
YANINDAYIZ ELAZIĞ
Elazığ’da yaşanan deprem,can kayıpları ve birçok insanın evsiz kalması tüm ülkeyi yasa boğdu. Yardım kampanyaları ile milletimiz Elazığ mağdurlarına yardım yığdı. Can kayıplarının telafisi tabii ki olamaz fakat umarım hayatta kalan zor şartlardaki ailelerin yeni bir başlangıç yapması adına yardımcı olabilmişizdir. Geçmiş olsun tüm milletimizi. Deprem’in bu kadar gündemde olduğu bir dönemde alınması gereken önlemlerin başında deprem çantası hazırlamak geliyor. Bu çantada bulunması gereken gıdaları bir bilene sordum ve FitChef’in kurucusu Okan Tegen ve diyetisyen ekibinden gelen önerileri sizinle paylaşıyorum.
DEPREM ÇANTASI HAZIRLARKEN
“Afet sonrasında besinlere ulaşımın zor olabileceği göz önünde bulundurularak çanta içine koyacağımız besinlerin bize 72 saat süre ile yetmesi sağlanmalıdır. Bu besinlerin planlamasında öncelikli amacımız yüksek enerji içeren, makro besin değerlerimizi karşılayacak, dehidratasyon durumunu önleyecek, çabuk bozulmayan bir beslenme çantası oluşturmak olmalı. Peki, nedir bu tarz yiyecekler derseniz aşağıda tek tek inceleyelim“: SU: Yaşam kaynağı olan su listede ilk sırada geliyor. Su içmek, kaybettiğimiz enerjiyi yerine koymaya yardımcı olur. Yorgunluğu önler. Vücut sistemlerinin doğru bir şekilde çalışmasını sağlar. Bize 72 saat yetmesi için gereken su miktarı en az 4 litredir.
KONSERVE GIDALAR: Normalde hiç önermesekte afet anında iyi birer arkadaşımız olabilirler. Sebze konserveleri, kuru baklagiller, ton balığı konserveleri tercih edilebilir. Bu sayede kaybedilen enerjiyi yerine koyarken açlık hissini önleriz. Konserve gıdalarda dikkat edilmesi gereken kilit yer ise son kullanma tarihlerine dikkat etmek ve bombeli olanları satın almamak.
KURU MEYVE: Vitamin, mineral ve antioksidan deposu olan kuru meyveler de çantamızda bulunması gereken bir diğer besin gruplarından.
ÇİĞ KURUYEMİŞ: Çiğ ceviz, badem, fındık, yer fıstığı gibi kuruyemişler içerdiği yüksek kaloriden dolayı enerji ihtiyacımızı karşılarken, omega-3 gibi doymamış yağ asitleri sayesinde zihinsel olarak da bizi zinde tutmaya yardımcı olur. Kavrulmuş olanlar içeriğindeki yüksek tuzdan dolayı su kaybı yaratabilir, bu yüzden çiğ olanlar tercih edilmeli.
KEPEKLİ GEVREKLER: Galeta, wasa gibi besinler çabuk bozulmayacağı için afet çantasında olması gereken bir başka gruptur. Özellikle esmer, tam buğday, kepekli, yulaflı olanlar yüksek lif açısından bizi uzun süre tok tutmaya yardımcı olur.
BİTTER ÇİKOLATA: İçeriğindeki kafein sayesinde uyanık kalmamızı sağlarken, serotonin yani mutluluk hormonu içeriğiyle de stresi önleyerek psikolojik olarak bizi korur. Yüksek enerji ve karbonhidrat içerir. “
Yorum Yok