Menu
Genel

GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMA YORGUNLUK YAPAR MI? 

 Bu hafta bendenizin kafasına taktığı konu işte buydu. Aylar süren karantina sürecinde en popüler ve kullanılan uygulamalar görüntülü konuşma uygulamaları oldu. Bundan daha önce bahsetmiştim hiç yapmadığım kadar görüntülü konuşma yaptım özellikle mart ve nisan aylarında. Pandeminin başladığı dönem,hepimiz biraz panik ve tedirgindik. Sevdiklerimizi istediğimiz gibi görememek ve sağlıklarından endişe etmek,savaşmak zorunda olduğumuz zor bir hissiyattı. Akıllı telefon kullanıcıları ve bilgisayarında kamera bulunanların da en çok tercih ettiği yöntem sevdiklerini ekran üzerinden de olsa görebilmek oldu. Bunun dışında evden ofis şeklinde çalışmaya başladı birçok sektör. Günde 2-3 kere kalabalık görüntülü toplantılar yapan sektörler oldu. Ben de birçok kez işim ile alakalı bu kalabalık sanal toplantılara katıldım. Çocuklar eğitimlerine yine bu şekilde devam etti. Fakat gelmek istediğim konu günün sonunda sanki tüm gün dışarlardaymışız,işimize okulumuza gidip eve dönmüşüz gibi bir yorgunluk hissi vücuda yayılıyordu. Kiminle konuşsam benimle aynı fikri paylaştı ben de hemen oturdum ve araştırdım,’Görüntülü konuşmalar bizi yoruyor mu?’
 CEVAP ŞAŞIRTICI
 Araştırdım ve yabancı uzmanların bu konu hakkında yazdığı makaleleri okudum meğerse tam üstüne basmışım. Evet görüntülü konuşmalar telefon konuşmalarından çok daha fazla insanı yoruyor,beyini ve gözlerini çalıştırıyormuş. Neden mi? En büyük nedenlerin başında görüntülü konuşma yaparken kendimizi de ekranda görüyor olmamız geliyor. Şöyle düşünün biriyle sohbet ederken veya bir konu tartışırken o kişinin yüzünde,önünde,arkasında bir ayna var ve tüm diyalog süresine siz oradan yansımanızı görüyorsunuz. Kendinize ve nasıl göründüğünüze bakmadan karşınızdaki kişiye ne kadar konsantre olabilirsiniz? Gerçek hayatta görüşme yaparken dış görüntünüz veya kullandığınız mimikleri görmüyor ve öz farkındalığınız en alt seviyede kalıyor. Görüntülü konuşmada ise kendinizi gördüğünüz süre boyunca hem dışarıdan nasıl gözüküyorum diye düşünürken hem de karşınızdaki kişiyi dinlemeye çalışıyorsunuz. Eğer çoklu konuşmalarda isesiniz bu yorgunluk daha da artıyor çünkü takip etmeniz gereken birçok insan görüntüsü karşınızda duruyor. Çocuklarda dış görüntü kaygısı yetişkinler kadar yüksek olmadığından bizler kadar yorgunluğa maruz kalmıyorlar.
 NE YAPABİLİRİZ?
 Aslında buna biz değil görüntülü toplantıyı organize den patronların dikkat etmemesi lazım başta. Sanal toplantılarda verim alabilmek için süreler az tutulmalı veya sık aralıklarla devam etmeli. Sizin yapabileceğiniz ise kendi görüntünüzü ekranda gizlemek veya gözünüzün daha az takılacağı bir noktaya çekmek. (Tabii her uygulamada bu mümkün değil.)Uzun görüşmeler sonunda uzağa bakarak gözü dinlendirmek veya yüz yogası ile suratı ve gözleri farklı noktalarda çalıştırıp egzersiz yapmak,uzman önerilerinden.

Yorum Yok

    Cevapla