Menu
Akşam Gazetesi Yazılarım

KORONA VİRÜSÜ TÜRKİYE ARAŞTIRMASI SONUÇLARI DİYOR Kİ

Yurtdışından geldiğim için 14 gün hiç kimseyle temas etmeden evde izole yaşayanlardanım. Fibula Air Travel Makedonya Direktörü Asım Medjedovic davetiyle Serhat Kaynarpınar önderliğinde ufak bir grup Üsküp’e gittik geçtiğimiz hafta.Çok önceden ayarlanmış ve daha Türkiye’de herhangi bir vaka görülmediğinden dolayı cesaret edebildik sanırım. Tüm temkinlerimizi alıp seyahati gerçekleştirdik. Tabii o esnada vakalar ülkemizde açıklanmaya başladıkça tedirgin,diken üzerinde bir seyahat geçirdik. Makedonya’da 5 vaka açıklanmıştı ve çok iyi önlemler alınmıştı. Dışarıda kimseler yoktu. Sözüm meclisten dışarı fakat bizim bazı insanlarımız gibi henüz bir tehlike yok ülkede diyerekten kimse AVM,kafe,restoran gezmiyordu orada. Durumun ciddiyetini kavramak için 100lerce hastanın açıklanmasını beklememişti makedonya halkı bravo onlara. Tedbirli bir şekilde Üsküp ve Ohrid şehirlerini gezdikten sonra en önemli bölüm uçuş ve havaalanında geçirdiğimiz vakitlerdi. Tüm seyahat arkadaşlarım maske ve eldivenleriyle gerçekleştirdik uçuşumuzu. Alanlar,insan doluydu gezi amaçlı değil herkes kendi ülkesine dönmeye çalışıyordu. Herkeste panik ve korkuyu hissediliyordum. Sağ salim ülkemize döndük ve kendi ev karantinamızı başlattık. Bu arada eklemek isterim yurtdışından gelmemiş dâhi olsam evden asla çıkmayı düşünmüyorum.

89518478_10157520648889091_998399142621347840_n.jpg

makedonyadan

HALK NE KADAR BİLİNÇLİ? NE KADAR TEMKİNLİ?

NG araştırma şirketi 10-14 Mart tarihleri arasında 2397 kişi gibi yüksek bir katılımın gerçekleştiği bir online araştırma düzenledi ve sonuçları elime geçti. Dünya genelinde Koronavirüsü kaynaklı 7bin’e yakın ölü ve 168bin’e yakın hasta bulunuyor. Araştırma genelinde Türkiye’de ki katılımcıların %64’ü virüs hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu %35lik kısım ise bilgisiz olduğunu vurguladı. %1 ise virüse dair hiçbir bilgiye sahip değil. Bilgili kişilerin ise %63’ü televizyondan %60’ı sosyal medyadan %42 uzman doktorlardan %41 kendi araştırmalarıyla %30 ise çevresinden virüs hakkındaki bilgileri takip ediyormuş. Korona virüsü ve belirtilerini halka sorduğumuzda ise birçok yanlış bilgi ile karşılaşılmış. Bunun nedeni olarak özellikle sosyal medya ve Whatsapp gibi uygulamalardan yayılan bilgi kirliliği olduğu kanısındayım. Virüsten korunmak için ne gibi önlemler alıyorsunuz? Sorusuna gelen en fazla miktarda yanıtlar şu şekilde;’’Sürekli ellerimi yıkıyorum,insanlarla tokalaşmıyorum,temas etmiyorum,bulunduğum kapalı ortamları sık sık havalandırıyorum,öksürme sırasında ağzımı tek kullanımlık mendille kapatıyorum,bağışıklılık sistemimi kuvvetlendirecek önlemler alıyorum,soğuk algınlığı geçiren kişilerden uzak duruyorum.

11042020b5e58dc1_2.jpg

SOSYAL MESAFEYİ KORU VE EVDE KAL TÜRKİYE!

Unknown.jpeg

Global olarak yaşanan bu felaketi yenmenin ilk ve temel yolu kişisel önlemler. Çoğunluk durumun ciddiyetini kavramış olsa da süreci bilinçsiz,laylaylom geçiren,okul ve iş yerlerinin geçici kapatılmasını tatil zanneden bir kitle var. Bu kitlenin gözüne ciddiyeti sokabilmek adına sosyal medyada global kampanyalar başlatıldı. Bunların başında #socialdistancing yani ‘’sosyal mesafeyi koru’’ geliyor,ikici kampanya ise #stayathome yani ‘’evde kal’’ hashtagi. Şapur şupur öpüşmeler, tokalaşmalar,dip dibe oturmalar artık yok! Gerekmediği sürece evden çıkmamak çıkıldığı taktirde 1 metre mesafeyi her şartta korumak ilk görevimiz. Dünya ve Türkiye’den pek çok ünlü isim bu hashtagleri kullanarak bilinç düzeyini arttırmada önemli rol oynuyor. Tüm bunlara rağmen birkaç hafta veya birkaç ay evde oturmamak insan canından daha önemliyse sözler kifayetsiz kalıyor.

Yorum Yok

    Cevapla