Menu
Akşam Gazetesi Yazılarım / Genel

KORONAYAK GÜNLERDE NELER YAPIYORUZ

Uzun senelerdir köşe yazıyorum ondan önce de blog yazardım ilk defa gündemsel bir konuyu 3-4 haftadır işliyorum yazılarımda. Gerçekten olağan dışı bir süreçten geçiyoruz. Durumun en can sıkıcı kısmı ise sürecin ne kadar devam edeceğine dair en ufak bir tahminimizin olmayışı. Covit-19’un tüm Dünya’yı ele geçirmesi ve üst üste gelen hasta ve ölüm sayılarıyla hepimiz paranoyak olduk diyebilirim. Haftalardır evimizde kapandık ve dünyada korona virüsü ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Halkımızın bilinç seviyesinin yükselmesi umut verici. Ne kadar istikrarlı davranır önlemlerimizi alır kalabalığa karışmazsak en basiti evimizde kalırsak bu virüsü alt etme şansımız o kadar artıyor.

TÜRKİYE EVLERİNDE

thumbs_b_c_ef929f2feedd97eacfbae26169d7c2eb.jpg

Hafta sonu kendini sahillere atan vatandaşlar bence geçte olsa yaptıkları yanlışı anladı ve evlerine çekildi. Maske ve eldiven kullanımı yüzdesi arttı. Yaşlılarımıza yapılan evde kal çağrısı ve karantina zorunluluğu ile onların canlarını korumak için en doğru karar alındı. Umarım durumun ciddiyetini kavrayamamış o ufak kesimde eser kalmaz. Virüs hakkında uzunca yazdık,okuduk ve dinledik. Biraz günlük hayatımızda neler değişti ve evde kaldığımız süreçte en çok neler yapıyoruz onları kaleme almak istedim. Televizyon izlenmeleri ve sosyal medya kullanımı bu süreçte rekor rakamlara ulaştı. Dizi oyuncuları,set çalışanları,program sunucuları mevcut durumda çalışmaktan her ne kadar haklı olarak şikayet etseler de,evde kalan vatandaşa en iyi motivasyonu onlar sağlıyor. Netflix gibi dijital platformların üye sayısı her geçen gün artıyor. Hatta yabancı bir blogtan okuduğum bir habere göre Netflix yönetimi bu kullanım artışını sistem olarak kaldıramayacaklarından tedirginlermiş. Demek istediğim tüm sektörlerin durduğu bir süreçte talebe karşılık veremeyen sektörlerde var. Dezenfektan,maske üreticilerinin bir kısmı da vatandaşı düşünmek yerine altın çağlarını yaşadıklarını düşünerek zil takıp oynayacak neredeyse. Biliyorsunuz kimi elindeki ürünleri saklayarak piyasadaki satış rakamlarını yukarı çekme derdindeydi ama devletimiz gerekli müdahaleleri yaptı.

SOSYAL MEDYADA NELER OLUYOR

houseparty-app.jpeg

Gündemin en popüler aktivitesi sosyal mecralardan yapılan canlı yayınlar. Her sektörden ünlü isimler evlerinden canlı yayın açarak takipçilerini bilgilendirme veya keyiflendirme adına yayınlar yapıyor. Şarkıcılar mini konserler veriyor. Oyuncular sohbetlere katılıyor. İnternet fenomenleri gündemi yorumluyor. Spor hocaları da online ders veriyor. Sosyal medya kullanıcıları ise sık sık ‘meydan okumalar’ yapıyor. Yeni fotoğraflar çekilemediğinden dolayı eski fotoğraflarla anılar tazeleniyor. Oyun uygulamalarının indirme oranları %100 artış göstermiş. En popüler bir diğer uygulamada 8 kişiye kadar görüntülü konuşma imkanı sağlayan House Party uygulaması. Kullanıcılar dışarıda bir randevuya hazırlanır gibi randevu saati belirleyip görüntülü konuşmalarda toplanıyor. Kargolama sisteminden çekinen bir kitle olmasına rağmen online alışveriş siteleri de coşmuş durumda. Ben şahsen evde kalmak hiç de kötü değilmiş diyenlerdenim umarım hepiniz aynı duygudasınızdır.

Yorum Yok

    Cevapla