Menu
Akşam Gazetesi Yazılarım / Lifestyle

MALİYE SOSYAL MEDYA AVINDA

 

7-2702202015828239834e02e955.jpgSosyal medyanın hayatımıza girişiyle başta reklam sektörü olmak üzere tüm sektörler pazarlama ve tanıtım stratejilerini baştan planlamaya başladı. Sosyal medyanın gücü arttıkça bu mecrayı iyi kullananlar ürün vs. tanıtımlarıyla ciddi gelirler sağladı. Vergisiz el altı yapılan bu iş birliklerini son dönemde maliye ciddi bir şekilde mercek altına aldı. İlk hedef rekor kazançlara imza atan youtube ünlüleriydi. Aylık kazançları dudak uçuklatan bu isimler tek tek maliye denetiminden geçerek geçmiş çalışmaları da dahil edilerek ciddi vergiler ödemek durumunda bırakıldı.

MARKALARIN EN ÇOK ÇALIŞTIĞI PLATFORM

Hiç şüphesiz Instagram kadar hayatımızın merkezine yerleşen başka bir sosyal ağ olmamıştır. Evet facebook diyeceksiniz belki ama facebook uygulamasının kendi ünlülerini yaratıp uygulama üzerinden köşeyi dönenler olduğu pek hafızamızda yok. Instagram ise “Influencer” diye tabir edilen bir meslek yarattı. Bu kişiler belli bir kitleye hitap ederek ürün tanıtıyor ve satış arttırıyorlar. Bundan da ciddi bir gelir sağlıyorlar. Tabii maliye bu duruma el attığından beri Influencerlar da faturalı çalışmaya ve vergi ödemeye başladı. Para kazandıran diğer uygulamarı araştırırken sık sık kulağıma çalınan bir kısmın yakından takip ettiği bir kısmın ise adını bile duymadığı bir uygulamaya takıldım;Twitch.

NEDİR BU TWITCH?

_35764_800.jpg

Hiç hakim olduğum bir platform değil bu nedenle bir bilene sorayım dedim ve Twitch’de sıkça yayın yapan isimlerden Yağız Kurtuluş’a sordum. Nedir bu Twitch? Kullanım amacı nedir? Türkiye’de yaygın mı? Ve Twitch’den nasıl ne kadar para kazanılıyor? Aslında yeni bir uygulama değil hatta 5 senedir popüler bu uygulama Türkiye’de diyor Yağız. Bir telefon uygulaması değil,sadece bilgisayar üzerinden oturum açabiliyorsunuz ve canlı yayın yapabiliyorsunuz. Esas kullanım alanı League of Legends gibi ünlü bilgisayar oyunlarını profesyonel oynayan kişilerin oyun esnasında canlı yayın yapması ve izleyicilerle interaktif iletişim kurması. Bu oyunların meraklıları da ciddi bir ilgi göstermiş bu platforma. Talep arttıkça kullanımlar paraya dönüşmeye başlamış. Nasıl diye soracak olursanız yayın esnasında mesajının daha belirgin gözükmesi ve direkt kanal sahibine iletilmesini isteyenler bir miktar ödeyerek bunu sağlayabiliyor ya da tamamen bağış olarak para yatırılabiliyor. Çok takipçili hesaplar yayınlara ücretli marka logosu alabiliyor. Bir başka alternatif ise belirli koşulları yerine getirdikten sonra direkt Twitch ile iş birliğine geçip gelen aboneliklerden komisyon almak. Türkiye’de Twitch’ten aylık 60-70bin kazanan fenomenler varmış. Oyun oynarken para kazanacaksın deseler vallahi inanmazdım ne güzel iş.

4ff70639d48aedcf444dd3b07371d2d3.jpg

Yorum Yok

    Cevapla